Droša elektroinstalācija tavās mājās: padomi no elektriķa - Fotoattēls Nr.1

GetaPro

Droša elektroinstalācija tavās mājās: padomi no elektriķa

  • Blogs
  • 19-07-2024

"Mūsdienās elektroietaišu kapacitāte ir pieaugusi pieckārtīgi, salīdzinot ar padomju laikiem, tāpēc katram ir nopietni jāizvērtē, kāds vecums un nolietojums ir elektrības vadiem jūsu mājās”, saka sertificēts elektriķis Alvis Dilāns ar 20 gadu pieredzi šajā nozarē.

Aicinājām speciālistu uz sarunu, lai parunātu par to, kādas kļūdas elektrības jautājumos visbiežāk pieļaujam savos mājokļos, kādi ir riski, sadarbojoties ar neprofesionāliem meistariem, kā ikdienā taupīt elektrību un kādas tendences elektrības nozarē mūs sagaida nākotnē?

 

Saistībā ar elektrību – par ko ir svarīgi padomāt, ja tiek remontēts dzīvoklis vai celta privātmāja?

Dzīvokļos izplatītākā kļūda joprojām ir tā, ka īpašumā vispirms tiek uztaisīts pamatīgs remonts un tikai pēc kāda laika nāk saprašana, ka tomēr ir citi primāri jautājumi, ar kuriem būtu jāsāk - ar jaunu elektroinstalāciju vai, vienkāršāk sakot, ar jauniem elektrības vadiem. Man kā elektriķim tā ir ikdiena - katru dienu ir daži pieprasījumi “GetaPro.lv” platformā tieši par šo tēmu. Nereti nākas visas skaistās sienas lauzt vaļā, jo bez sienu griešanas vadus nomainīt nav iespējams. Savukārt privātmājās bieži esmu redzējis neprofesionālu cilvēku darbu, kas ir vienlīdz bīstami kā veci vadi. Dažreiz saimnieki izdomā nolīgt meistaru, kas prot “visu” – apkuri, santehniku, elektrību utt. Ļoti iesaku tā nedarīt, jo katram meistaram ir jādara savs darbs un līdz niansēm jāpārzina konkrētās lietas specifika.

Vēl viena pozīcija, kur nedrīkst taupīt ir kvalitatīvi materiāli. Ja aizbraucam uz objektu, veicam mērījumus un redzam, ka ir izvēlēti lētie varianti materiālos vai kopumā sadarītas muļķības, tad mēs nevaram sniegt klientam atzinumu, lai māju varētu nodot ekspluatācijā. Elektrība ir tā lieta, ar kuru nedrīkst jokoties - savā ziņā elektriķis ir tāds meistars, kuram ir misija cilvēkus aizsargāt no liekiem riskiem.

 

Nereti dzirdam par gadījumiem, kad kāds ugunsgrēkā zaudē īpašumu un par vainu atzīst kādu novirzi elektroinstalācijā. Ko tas īsti nozīmē? Kādi drošības riski vēl pastāv ikdienišķās situācijās?

Mūsdienās elektroietaišu kapacitāte ir pieaugusi pieckārtīgi, salīdzinot ar padomju laikiem. Tad nu varam iedomāties, cik bīstami ir neskaitāmās, jaudīgās mūsdienu ierīces slēgt pie nokalpojušiem vadiem, kas vienlaikus nav atbilstoši mūsdienu ierīču jaudai. Vēl viena lieta - telpās, kas ir saistītas ar mitrumu un paaugstinātu bīstamību (vannas istabas, palīgtelpas) ir jāliek speciālas aizsardzības iekārtas. Daudzi to nedara, jo tas nav lēts prieks. Vēl būtiska lieta ir zibens aizsardzība. Pavisam vienkārši - mājā var iespert zibens, kas var radīt postošas sekas. Jāsaka gan, ka par šo jautājumu cilvēkiem nākas domāt aizvien biežāk, jo to mūsdienās pieprasa jebkurš apdrošinātājs. Arī likums Latvijā nosaka, ka reizi desmit gados ir jātaisa elektromērījumi, kas tad nosaka tālākās rīcības.

 

Kādi “elektrības likumi” valda elektriķa jeb Jūsu mājās? Kādus ikdienā noderīgus knifus Jūs ieteiktu citiem?

Es ieteiktu vienu svarīgu lietu - ja būvējat māju vai veicat remontu dzīvoklī, laikus padomājiet par tām ierīcēm un risinājumiem, kas varbūt Jums nav vajadzīgi esošajā mirklī, bet kas varētu kļūt aktuāli vēlāk. Tas nozīmē - paredzēt izvadus dažādām ierīcēm, piemēram, papildu kondicionieriem, nākotnes elektromobilim utt. Vienkārši izvelkam tos vadiņus, droši noslēdzam un ar drošu sirdi dzīvojam, zinot, ka tie būs izmantojami vajadzības gadījumā.

 

Kā Jūs izvēlaties pakalpojuma sniedzēju un kā taupāt elektrību?

Dažkārt vērtīgāk ir nevis mainīt elektroenerģijas pakalpojumu sniedzējus, dzenoties pēc izdevīguma, bet pašiem padomāt, cik efektīvi darbojas mājoklī esošās elektroierīces. Piemēram, iesaku ikvienam atcerēties, ka elektriskajiem ūdens sildītājiem ir regulāri jāveic apkopes. Vismaz reizi gadā. Ja to nedara, elektroenerģijas patēriņš būs ļoti liels. Man mājās viss ir maksimāli pareizi salikts, lai šis patēriņš būtu iespējami mazs. Tāpēc drīzāk aizdomājos par ikdienišķiem paradumiem, ko es pats varu kontrolēt: sākot no ekonomiskām A klases elektroierīcēm un LED lampiņām, līdz zaļai domāšanai kopumā, jo tieši elektroenerģijas taupīšana ir visa zaļā dzīvesveida pamats.

 

Jūsu prognozes, kā mainīsies elektrības nozare tuvākajos 10 gados? Kas interesants mūs sagaida?

Uzskatu, ka saules enerģija paliks arvien populārāka izvēle un arī tehnoloģijas secīgi attīstīsies šajā virzienā. Jācer vien uz atbalstošu valsts politiku. Tāpat, iespējams, liela ietekme būs elektroauto tirgum un tam, ka arvien vairāk darba būs pie uzlādes tīklu izveides. Jau tagad jaunajos dzīvokļu projektos tā kļūst par obligātu prasību. Protams, arī pamata elektroietaises ēkās kļūst arvien advancētākas un paplašinās iespējas to izmantošanā, kas iet roku rokā ar iespējām elektrību taupīt.

 

Kādi ir kritēriji, pēc kuriem noteikt, vai speciālists ir labs elektriķis?

Pirmkārt, lai speciālistam, ko Jūs izvēlaties, būtu sertifikāts. “LEB” un “BUTS” ir organizācijas, kas veic gan elektriķu apmācību, gan sertifikāciju. Ja redzat šos vārdus elektriķa sertifikātā, tad tā ir sava veida uzticamības zīme. Un, protams, vispārbaudītākais veids ir atsauksmes. Šajā ziņā varu uzteikt “GetaPro.lv” platformu, kur var lasīt atsauksmes par speciālistu, pirms to izvēlēties, jo ne vienmēr būs kāds paziņa vai draugs, kurš kaut ko konkrētu varēs ieteikt. “GetaPro.lv” dod iespēju sadarboties ar pilnīgu svešu cilvēku, bet paliekot drošam, ka citiem ar šo cilvēku ir bijusi pozitīva pieredze. Tā teikt, nav jāšauj tumsā un jācer, ka trāpīsi!

Vēl viena nianse, kas liecina par to, ka elektriķis ir “savā vietā” - meistars uzdod detalizētus jautājumus par Jūsu vajadzībām, paradumiem, par konkrēto objektu utt. Ir svarīgi, ka speciālists izzina situāciju, pirms dara.

 

Kā veidojas elektriķa pakalpojuma cena?

Ļoti vienkārši – tās ir darbā pavadītās stundas (darba stundas likme) un izmantoto materiālu cena. Dažkārt cilvēki nobīstas no gala cenas un neizprot kāpēc tas maksā tik, cik tas maksā. Tāpēc es parasti “GetaPro.lv” platformā lieku tikai darba izmaksas un tad, kad jau klātienē satiekos ar klientu, mēs izrunājam to, cik tas maksās kopā ar materiāliem. Tad cilvēkam ir vieglāk saprast un pieņemt to, kā šī cena veidojas. Jāņem vērā, ka labi materiāli šajā nozarē nav lēts prieks un daļu no izmaksām sastāda ne tikai darbā pavadītais laiks, bet arī naudas izteiksmē grūti aprēķināmā augstā atbildība, ko elektriķis uzņemas par savu paveikto darbu.

 

Kas Jums visvairāk patīk savā darbā?

Laikam jau tā gandarījuma sajūta, kad esi paveicis kādu nestandarta, sarežģītāku uzdevumu. Protams, arī komunikācija ar klientiem un sajūta, ka vari kādam palīdzēt un redzi konkrētu sava darba rezultātu.

 

Kādi ir Jūsu novērojumi, vai mūsdienās jaunieši labprāt izvēlas šo profesiju? Cik daudz var sasniegt šajā profesijā?

Sasniegt var daudz, šajā profesijā nav tādu konkrētu limitu. Ir variants strādāt individuāli ar mājsaimniecībām, ir iespēja strādāt ar lieliem būvniecības projektiem un starptautiskiem uzņēmumiem. Galvenais, jābūt savas jomas entuziastam, profesionālim un nekad nedrīkst beigt mācīties. Tāpat, nekad nebūs tāda brīža, kad šī profesija varētu kļūt neaktuāla – tas nu ir pavisam droši! Pēc pieredzes varu teikt, ka jaunam speciālistam ir vajadzīgi aptuveni divi gadi lai atspertos un uzkrātu pamata zināšanu bāzi. Pārējais jau ir tikai pieredzes un laika jautājums.

 

Kāda ir Jūsu pieredze ar “Getapro.lv”?

Jau gadu sadarbojos ar “GetaPro.lv” un pieredze ir tikai pozitīva. Man tas strādā ļoti labi! Protams, sākumā nedaudz šaubījos - kā tas būs, bet atlika vienreiz pamēģināt un aizgāja tā lieta! Katru nedēļu 5 - 6 klienti man ir tieši no “GetaPro.lv”!

 

Atpakaļ