GetaPro

No grūtībām uz panākumiem – stāsts par fotogrāfi Antru

  • Blogs
  • 22-07-2021

Sveika! Nedaudz atgriezīsimies pagātnē un atcerēsimies, ar ko sākās jūsu fotogrāfa ceļš?

Fotogrāfija manā dzīvē ienāca salīdzinoši vēlu. Vispirms es pabeidzu universitāti un strādāju savā specialitātē par juristu palīgu advokātu birojā, pēc tam par ārzemju studentu koordinatori RTU.

Fotogrāfija manā dzīvē ienāca no brīža, kad iepazinos ar savu dzīvesbiedru Artūru. Viņš ir fotogrāfs, un reiz viņš bija paņēmis mani līdzi uz foto plenēru fotografēt dabu, un tā arī viss sākās.

Es sāku interesēties par fotogrāfiju, daudz fotografēju dabu, dzīvniekus, pilsētu, vēlāk cilvēkus. Redzēju, ka man sanāk tīri labi un pieņēmu lēmumu apgūtu papildus zināšanas ISSP fotoskolā.

 

Vai studijas foto skolā jums sniedza kaut ko vērtīgu?

Viennozīmīgi! Mums mācīja fotogrāfiju kā mākslas veidu, veicināja izpaust radošumu. Saziņa un atmosfēra neatstāja izvēli – kad esi starp fotogrāfiem, pats kļūsti par fotogrāfu.

Man ļoti palīdzēja kritika un ieteikumi skolā. Ziniet, tāda konstruktīva kritika, kura palīdz tev kļūt labākam. Tas ir nenovērtējami.

 

Cik daudz kāzu jau ir jūsu kontā?

Man grūti pateikt precīzu ciparu, bet nu jau vairāk kā 60.

Kas ir pats interesantākais, ne reizi nav bijuši kautiņi un citas nepatikšanas, pretēji izplatītajiem uzskatiem, ka labas kāzas bez kautiņiem neiztiek. Mani klienti ir vienkārši lieliski!

 

Kad jūs saņēmāt pirmo pasūtījumu kāzu fotografēšanai? Vai atceraties?

Protams! Toreiz es mācījos vēl foto skolā un jau bija izveidojusies 1,5 gada pieredze fotosesijās, mani uzrunāja klienti, kuri bija gatavi uzticēt savu kāzu fotografēšanu fotogrāfam bez pieredzes kāzu atspoguļošanā. Es toreiz biju ļoti uztraukusies. Labi, ka pirms šīm kāzām biju praktizēties pie pieprasītiem kāzu fotogrāfiem, bija gūta pirmā pieredze šādā veidā. Rezultātā viss sanāca, un es sapratu, ka varu to darīt, ka man tas patīk.

Tagad es specializējos kāzu fotografēšanā un jau ceturto gadu fotogrāfija ir kļuvusi par manu pamatdarbu.

 

Kur jūs meklējāt pirmos klientus?

Kad man jau bija izveidojusies pieredze un es biju “nobriedusi” patstāvīgam darbam, tad reģistrējos visur, kur tikai var. Bet klienti nāca no GetaPro, dažkārt no Facebook un draugu ieteikumiem.

 

Cik ilgi jau esat reģistrējusies GetaPro portālā?

Biju viena no pirmajām, reģistrējos gandrīz četrus gadus atpakaļ, kad tikko sāku fotografēt. Man GetaPro portālā bija viegli atrast klientus, tas ir lielisks veids kā reklamēt sevi un  savus pakalpojumus.

Tagad strādā mans vārds –  klienti meklē mani, ne es viņus. Tomēr es vēl joprojām dažreiz saņemu pasūtījumus caur GetaPro. Ar katru jaunu atsauksmi saņemt pasūtījumu ir vieglāk un ātrāk.

 

Kad sākāt, nebija bail no negatīvām atsauksmēm?

O, man bija viens ļoti spilgts gadījums, pēc kura es vairs neko nebaidos. Tas notika, kad tikko sāku strādāt par fotogrāfu. Tajā laikā es ar lielu aizrautību fotografēju dzīvniekus un biju reģistrējusies vienā no Facebook suņu mīļu grupām. Es bezmaksas fotografēju vairākus suņus, jo vēlējos trenēties suņu fotogrāfijā.

Apmēram pēc pusgada es ieraudzīju savu darbu no šīm fotosesijām kalendārā, kurš aktīvi tika tirgots, to izveidoja tās pašas grupas dibinātāja un bildes bija bez manas ziņas iesnieguši suņu saimnieki. Kad pajautāju, kādēļ mani darbi bez atsauces ir šādā kalendārā, atbildē es saņēmu tonnu negatīvisma un tiku praktiski norieta par to, ka man svarīgi kā tiek reproducēti mani darbi un kur tie parādās bez manas ziņas.

Diezgan drīz suņu saimnieki un grupas “līdere” saorganizējās un manā lapā pie atsauksmēm atstāja negatīvus komentārus un vērtējumus ar atzīmi 1. Tos atstāja suņu mīļu grupas dalībnieki, kurus es nekad nebiju fotografējusi, satikusi un pat ar viņiem komunicējusi.

Es nezinu, kā mani, toreiz fotogrāfu iesācēju nesalauza šīs situācijas netaisnīgums. Savu negatīvisma devu esmu jau saņēmusi.

Manā lapā vairs nav atsauksmju sadaļas, bet GetaPro portālā saņemtās atsauksmes man ļoti palīdz, jo tās ir no klientiem, nevis kādiem viegli iespaidojamiem interneta komentētājiem.

 

Kā tieši saņemtās atsauksmes GetaPro portālā jums pallīdz ?

Cilvēki redz, ko par tevi raksta citi, kā tu ar viņiem komunicē. Ļoti svarīgi ir pārdomāt sava piedāvājuma tekstu klientam, kā tieši tu sevi piedāvā.

 

Kāds bija vislabāk apmaksātais pasūtījums?

Tie ir vairāki pasūtījumi, kad tiku nolīgta uz pilnu kāzu dienu, Dažreiz pilna kāzu diena nozīmē pat to, ka fotografē un esi kāzās līdz pat 17 stundām.   

 

Kādi interesanti gadījumi kāzās ir bijuši?

Neteiktu, ka daudz tādu ir bijuši. Reiz man nācās ar savu mašīnu vest līgavaini un līgavu, jo viņu šoferis bija apmaldījies un nevarēja vairs atgriezties uz fotosesijas vietu.

Kādā citā reizē visi draudzīgi meklēja laulības gredzenu, kurš bija iekritis dīķī. Tā arī neatrada.

 

Ar ko atšķiras kāzu fotogrāfs?

Ar izturību. Viena kāzu diena ir pielīdzināma ļoti aktīvam treniņam sporta zālē. Lai noķertu tos pašus dabiskos mirkļus, ir jābūt aktīvai. Es guļu zālē, sēžu krūmos, mainu rakursus. Fotografēšanai man pat ir sava speciālā uniforma – bikses vai kleita ar kabatām, lai tajās ieliktu visu nepieciešamo. Un protams – ērti apavi! Un jā, nākas nēsāt smagu aprīkojumu visu dienu, bet pie tā jau ir pierasts.

 

Ko darīt nefotogēniskiem cilvēkiem?

Tādu nav. Vislabākie foto izdodas, kad cilvēks ir atslābināts, nevis sasprindzis. Lai to panāktu, es runāju ar klientu un novēršu viņu uzmanību un uztraukumu.

 

Kā pandēmija ir ietekmējusi jūsu darbu?

Ierobežojumiem bija pilnīga klusuma periods. Bet ziniet, pagājušajā gadā, līdzko atcēla ārkārtas stāvokli valstī, es jau 9. jūnijā stāvēju dzimtsarakstu nodaļā un fotografēju kāzas.  Mēs bijām tikai četri cilvēki – vairāk nedrīkstēja. Tādēļ man nācās būt ne tikai fotogrāfa lomā, bet arī kā lieciniecei man pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem. Tā bija interesanta pieredze.

 

Pagājušajā gadā darbojās pasākumu ierobežojumi. Vai dēļ tiem kļuva mazāk kāzu?

Man par brīnumu – nē. Turklāt, pagājušogad man bija rekordliels kāzu skaits vienā sezonā – 25! Es gandrīz sasniedzu savu iespēju limitu, jo kāzu fotografēšana prasa ļoti daudz enerģijas un spēka.  Paveicās, ka biežāk tie bija nelieli ģimeniski pasākumi.

 

Vai ir bijis, kad kāds atceļ kāzu fotografēšanu?

Jā, daži dēļ Covid – 19  bija spiesti atcelt kāzas, galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ.  Tas mani mudināja piedalīties vienā labdarības projektā - #davinamkazas. Ideja ir piedāvāt savus pakalpojumus bez maksas tiem, kuriem tas ir nepieciešams.

 

Ko jūs varētu ieteikt jaunajiem speciālistiem, kuri ir reģistrējušies GetaPro portālā?

Būt aktīviem, konkurēt par pasūtījumiem. Pievērst uzmanību tam, kas sanāk. Pievērst uzmanību tam, kā tiek izveidots piedāvājums klientam – labāk patērēt uz to 5 minūtes vairāk, taču izveidosiet to kvalitatīvu.

Atpakaļ