Gatavojamies jaunajai apkures sezonai: noderīgi padomi no apkures sistēmu speciālista.

GetaPro

Gatavojamies jaunajai apkures sezonai: noderīgi padomi no apkures sistēmu speciālista

  • Blogs
  • 30-08-2022

Kā sagatavoties jaunajai apkures sezonai? Vai pieaugot rēķiniem, mainīt apkures veidu? Kādu siltumsūkni izvēlēties savai jaunajai mājai? Vai ir veids, kā varu samazināt apkures izmaksas? Šie un vēl citi jautājumi šobrīd aizņem daudzu cilvēku prātus. Gaidot jauno apkures sezonu, uzdevām speciālistam dažus aktuālus jautājumus par efektīviem apkures risinājumiem un to, kādus ar apkuri saistītus darbus labāk uzticēt sertificētam meistaram.

 

Sarunājamies ar “GetaPro” speciālistu Sandri Zīvertu, kurš uzkrājis pamatīgu pieredzi, strādājot ar dažādām apkures/ siltuma nodrošinājuma sistēmām: siltumsūkņiem, granulu un gāzes katliem un kondicionieriem.

 

Kas ir tas, par ko Jūs visbiežāk saņemat pasūtījumus no GetaPro? Vai jūtat izmaiņas, kopš brīža, kad tika prognozētas lielās izmaksas rudens/ziemas periodā?

Pavisam īsi sakot, gāzes apkure šobrīd ir tā, no kuras cilvēki visbiežāk vēlas “tikt vaļā”. Arvien biežāk cilvēki vēlas uzstādīt siltumsūkņus, kā arī savās mājās ieviest “gudrās mājas” risinājumus, kas var palīdzēt būtiski ietaupīt. Tāpat arī maina novecojušus apkures katlus uz jauniem un efektīvākiem, attālināti vadāmiem.

 

EFEKTĪVĀKIE APKURES RISINĀJUMI

 

Cik viegli ir mainīt esošās apkures sistēmas uz jaunām?

Katrs īpašums ir ļoti individuāls, vienā mājā apkures risinājumu maiņa var būt vienas dienas darbs, citā vietā tā var būt arī nedēļa. Viss atkarīgs no tā, kādā stāvoklī ir esošā apkures sistēma. Ja tā ir uztaisīta kvalitatīvi, pievienojot siltumsūkni, tas strādās ļoti efektīvi. Toties mājas, kas vēl ir no padomju laikiem, kur ir saliktas, teiksim tā, prastās caurules - tur gandrīz visa māja jāpārtaisa, lai modernu siltumsūkni varētu uzstādīt.  Katram pašam jālemj, cik daudz naudas un nervus vēlas šajā procesā ieguldīt.

 

Ja Jūs šobrīd būvētu māju un būtu jāizvēlas apkures risinājums: ko Jūs šobrīd izvēlētos un kāpēc?

Viennozīmīgi - zemes siltumsūkni ar saules baterijām! Tas ir visefektīvākais, kas mūsu tirgū pašlaik ir pieejams. Efektīvāka siltumsūkņa nav, jo tam SCOP ir nemainīgs visu cauru gadu (sezonas lietderības koeficients SCOP nozīmē to, cik no kilovata elektrības var saražot siltumu). Ja grūtības sagādā izvēlēties konkrētu siltumsūkni, jo to ražotāju ir daudz un klāsts ir plašs, iesaku izpētīt, kuram no ražotājiem ir labākais SCOP pie -7 un +7 grādiem (šo informāciju norāda visi ražotāji). Savukārt saules baterijas tāpēc, lai nav jāpērk enerģija no malas. Ja plānojot uzstādīt saules paneļus, viss tiek pareizi uzlikts uz papīra un izrēķināts, tad tas ir neticami efektīvi. Tāpat svarīgi, lai to dara zinošs speciālists. Īsāk sakot, vislabākie risinājumi ir tie, kas ir darbināmi ar elektrību, kopā ar saules baterijām. 

 

KĀDUS DARBUS LABĀK UZTICĒT MEISTARAM

 

Vai granulu un gāzes katlus var uzstādīt pats? Vai to labāk uzticēt meistaram?

Granulu katlu var mēģināt uzstādīt pats, bet ar gāzi – tur būs sarežģītāk, jo ir nepieciešamas atļaujas no “Gaso”. Visticamāk, ja to darīs cilvēks, kurš to nekad iepriekš nav darījis, tas būs ne vien drauds/ risks no drošības aspekta, bet arī šī iekārta, visticamāk, nestrādās efektīvi. Ir daudz nianses, kuras ir jāzina, kuras var iegūt tikai ar pieredzi, ko pat skolā nemāca.

Es esmu bijis tādās mājās, kur vecie vīri, kuri visu mūžu strādājuši santehnikā, itkā visu ir izdarījuši kā nākas, bet tomēr kaut kas nestrādā un man atbraucot, es konstatēju nepilnības, ko viņš kā sens meistars vienkārši nezina. Tehnoloģijas ātri attīstās un daudzas nianses nāk tikai caur pieredzi, to nevar nekur izlasīt. Šajā profesijā visu laiku ir jāmācās – gan jāatkārto tas, kas ir iemācīts, gan jāmācās papildus.

Vēl nevajadzētu iejaukties katla uzbūvē un vadībā. Tas ir pats trakākais, ko cilvēks var izdomāt darīt. Tie nereti ir mēģinājumi taupības nolūkos kaut ko modificēt, uzlabot, pielabot. Cilvēks kaut kur, piemēram, interneta forumā izlasa kādu informāciju, kur kāds ir dalījies pieredzē ar noderīgiem “knifiem”. Bet, atkārtošos - katra māja ir individuāla. Kas strādā vienam, nestrādā otram. Var uzbūvēt dvīņu mājas, kas ir viena otrai blakus, bet tās nebūs vienādas apkurē. Nesen strādājām kādā jaunajā projektā, kur visas mājas ir vienādas, uz kurām var kā spogulī skatīties, bet apkure mainās. Piemēram, lietojot vienādu apjomu siltuma, rēķini var atšķirties. Viens saimnieks samaksās nedaudz vairāk, otrs mazāk.

Varam mēģināt paši savilkt caurules, uzstādīt sūkņus un darīt citas praktiskas lietas, bet tā kā pats svarīgākais ir iekšā pašā katlā, tā uzstādījumos pavisam noteikti neiejaucamies, jo tās ir tās “smadzenes”, kas vada svarīgākos apkures procesus.

 

KO DARĪT, LAI RĒĶINU PAR APKURI PĒC IESPĒJAS SAMAZINĀTU

 

Vai Jūs varat dot kādu ieteikumu, kā samazināt rēķinus periodā, kad mūs biedē ar vēl nebijuši augstām cenām?

Viena lieta, ko cilvēki lielākoties nezina, ir tas, ka nepieciešams samazināt apdzīvotās telpas mitrumu. Jo lielāks mitrums – jo lielāks siltuma patēriņš un rēķins par apkuri. Mitrums siltumu saliek sienās un caur sienām, logiem tas viss atkal iziet ārā. Piemēram, salīdzinoši vecās mājās pagrabs ir mitrs, tas daļu siltuma ievelk sevī iekšā. Saulkrastos esmu redzējis tādas mājas, kur pagrabā 20 cm ir ar ūdeni. Veicām eksperimentu, testējām un izrādījās, ka patēriņš samazinājās par aptuveni 20%, kad pagraba ūdens tika izsūknēts ārā.

Tiem, kuri lieto granulu katlus - ir svarīgi nevis skatīties vienas tonnas cenu un ķert lētāko, bet pievērt uzmanību pašām granulām: cik kWh ir uz 1 kg un kāds ir granulu mitrums (katrs sakarīgs ražotājs var parādīt savu granulu sertifikātus). Jārēķinās arī ar to, ka granulas uzsūc mitrumu un kWh/kg samazinās, ja tās tiek turētas mitrās telpās.

Savukārt tiem, kuri izmanto malkas katlus un granulu kamīnus, vērtīgi zināt, ka tos nevajadzētu kurināt pēc ugunskura metodes. Parasti notiek tā – tiek salikta malka, pievienoti papīri vai skaliņi un materiāli tiek aizdedzināti, tomēr tas ir diezgan neefektīvi. Gudrāk ir kurināmo aizdedzināt no augšpuses, lai degšana notiek pakāpeniski, virzienā uz leju, neradot tūlītēju un pārlieku spēcīgu karstuma daudzumu. Tas ir svarīgi tāpēc, ka apkures katls spēj siltumu uzņemt tik, cik tas spēj. Ja siltumu iedosim vairāk, tas to gluži vienkārši izsviedīs skurstenī, kas nepavisam nav efektīvi.

Tāpat, nu jau visiem zināmie, bet arvien parāk kūtri ieviestie viedās mājas risinājumi. Piemēram, dzīvokļos ar pilsētas siltumu vai gāzes individuālo apkuri uzliekam uz radiatoriem elektroniskās termoregulējāmās ierīces (termogalvas), kas automātiski, saimnieka iepriekš izvēlētos laika periodos samazina temperatūru. Piemēram, ir gudri samazināt telpu temperatūru, kad neesam mājās. Te svarīgi izvēlēties ražotāju, kura iekārtām ir iespēja pievienot vēl papildu ierīces, lai var veidot scenāriju sistēmu. Kā, piemēram, viens no scenārijiem, kas man pašam ir mājās: līdzko atver istabas logu, radiators vairs netiek sildīts, lai nav lieks siltuma zudums. Toties, tiklīdz logs atkal ir aizvērts, radiators atjauno savu darbību.

Nekad arī nedrīkst aizmirst, ka, ja meistars uzstāda iekārtas, tad meistars arī iedos vislabāko instrukciju, kā to lietot. Ierīci uzstādot pašam, pat var nākties samaksāt dārgāk, jo efektivitāte zūd. Nereti arī pats mājas īpašnieks negrib uzklausīt speciālistu, jo ir ieciklējies savā taisnībā.

 

 

KĀ IZVĒLĒTIES ĪSTO MEISTARU, KAS PALĪDZĒS TIK GALĀ AR APKURES JAUTĀJUMIEM

 

Kā izvēlēties labāko meistaru? GetaPro lietotāji parasti vadās pēc atsauksmēm, kas pieejamas pie katra meistara profila.

Piekrītu. Jāuzmanās arī no tādiem meistariem, kas tikai paši sevi par tādiem sauc. Es ieteiktu izvēlēties speciālistu pēc principa “meistars pie katla”. Tas nozīmē, ka pats katla tirgotājs arī ieteiks vislabāko speciālistu, kas ar to var strādāt. Uzticamas, lielas kompānijas neko sliktu noteikti neieteiks!

 

NĀKOTNES VĪZIJA APKURES SISTĒMU PIEDĀVĀJUMĀ

 

Jūsuprāt, kāds kurināmais vai apkures risinājums ir finansiāli visdrošākais – kuru vismazāk ietekmēs pasaules notikumi un tirgus svārstības?

Jebkurš siltumsūknis ar saules kolektoriem. Man ir daudz tādi klienti, kuri man ir sūtījuši rēķinus, priecājoties, ka elektrības rēķins ir nulle - gan pa ziemu, gan arī vasarā. Ja viss tiek aprēķināts precīzi, tas ir milzīgs ieguvums.

 

Vai nākotnē paredzamas kādas fundamentālas izmaiņas apkures sistēmu tehnoloģijās?

Loģiski, ka nākotnē ar gāzi viennozīmīgi būs problēmas, diez vai pie šāda siltumenerģijas devēja jebkad atgriezīsimies tādos apjomos kā līdz šim. Kopumā tehnoloģijas noteikti attīstīsies, piedāvājums kļūs plašāks un siltuma sistēmu uzstādīšana/ maiņa notiks vienkāršotākā procesā. Pieļauju, ka arvien plašākam cilvēku lokam būs pieejamas iespējas izvēlēties alternatīvus un modernus risinājumus arī ar dažādām atbalsta programmām.

Varbūt pēc 20 gadiem uz šiem pašiem siltumsūkņiem mēs pateicīgi atskatīsimies un būs atkal pieejamas jaunas tehnoloģijas, kas dos iespēju dzīvot kvalitatīvāk, neatkarīgāk, dabai draudzīgāk un lieki netērējot ģimenes budžetu.