5 speciālisti, kuri Tavu īpašumu palīdzēs izīrēt ātri un par labāko cenu.

GetaPro

5 speciālisti, kuri Tavu īpašumu palīdzēs izīrēt ātri un par labāko cenu

  • Blogs
  • 22-09-2022

APDARES DARBU SPECIĀLISTS: NELIELS KOSMĒTISKAIS REMONTS

Ja īpašumā kāds dzīvojis jau iepriekš, ir vērtīgi ieguldīt kaut nelielus līdzekļus kosmētiskā remonta veikšanā. Pirmkārt, ja īrniekam nodosi atslēgas no īpašuma ar svaigu remontu, noslēdzoties īres līgumam, tas dos iespēju skaidri redzēt radušos bojājumus un īpašuma nolietojumu. Otrkārt, īpašums ar svaigu remontu ātrāk atradīs savus īrniekus, nekā telpas ar bijušo īrnieku mantojumu. Treškārt, par svaigi remontētu dzīvokli vari prasīt augstāku īres maksu un remonta izmaksas ātri vien atmaksāsies. Ceturtkārt, remontētas telpas īrniekiem liks izturēties rūpīgāk, jo kurš gan pirmais vēlēsies uz svaigi krāsotās sienas vai atjaunotās grīdas radīt pirmos defektus. 

Neliela kosmētiskā remonta izmaksas var būt ļoti dažādas, atkarībā no darbu apjoma un sarežģītības. Piemēram, ja divistabu dzīvoklī ir vēlme atjaunot koka grīdu, pie nosacījuma, ka tā jau kādreiz ir bijusi atjaunota un nav jāšpaktelē šuves, aptuvenās izmaksas varētu būt 17 - 20 EUR/ m2. Cenā parasti ir iekļauti visi materiāli un laka. Ja darbs ir ar seniem, krāsotiem dēļiem, tad aptuvenā cena varētu sasniegt 35 - 40 EUR m2. Savukārt ja ir darīšana ar parketa grīdu, tad cena svārstīsies no 15 - 25 EUR/ m2. 

Lai atrastu vislabāko cenas un kvalitātes piedāvājumu, celtniecības un apdares darbu speciālists Guntis Jankelevics iesaka salīdzināt vairāku meistaru piedāvājumus un tikai tad izvēlēties. To ērti var izdarīt portālā “GetaPro.lv” – atliek vien izveidot pieprasījumu un speciālisti paši piedāvās savus pakalpojumus. Tāpat viņš iesaka par izvēlēto speciālistu sameklēt atsauksmes un nekautrēties jautāt fotogrāfijas ar iepriekš paveikto darbu piemēriem.

 

UZKOPŠANAS DARBU SPECIĀLISTS: TĪRĪŠANA

Reti kuram patīk nodarboties ar grīdu, logu un intensīvi kalpojušu plīts virsmu un duškabīņu tīrīšanu. Šis darbs ir tas, kuram pavisam noteikti ir vērts piesaistīt palīdzību no malas. Kā stāsta uzkopšanas servisa speciāliste Sabīne Birzaka, profesionāli iztīrītu īpašumu izīrēt būs daudz ātrāk un vienkāršāk, jo perfekta tīrība un svaigums telpās dos sajūtu, ka mājoklis ir teju kā jauns.

Dzīvokļa vai privātmājas ģenerālā tīrīšana izmaksās, sākot no 2 - 4 EUR m2. Sabīne uzsver, ka cena veidojas no tā, vai ir iekļauta logu mazgāšana, cik viegli vai grūti ir tikt klāt tīrāmajām virsmām, vai pietiek ar elementārām trepēm, vai no aprīkojuma vajadzīgs kas vairāk. Izmaksas atkarīgas arī no tā, vai dzīvojamā ēka ir jauna vai jau nokalpojusi, vai tā ir pēc īrniekiem, pēc remonta, vai telpās ir mēbeles utt. Izdevumi atkarīgi arī no īpašnieka prasībām attiecībā uz tīrīšanas līdzekļiem, jo, piemēram, ar eko līdzekļiem tīrīt ir grūtāk, tāpēc tas maksās vairāk. Jāņem vērā, ka pieredzējis uzkopšanas darbu veicējs darbu izdarīs vairākas reizes ātrāk un efektīvāk nekā pats īpašnieks, kā arī, nauda, kas pašam būtu jāiztērē tīrīšanas līdzekļu un aprīkojuma iegādē, varētu būt līdzīga maksai, kas jāsamaksā par šī darba darīšanu profesionālim.

Tāpat īres līgumā var iekļaut punktu, ka pēc īres termiņa beigām, nododot īpašuma atslēgas saimniekam, telpām jābūt iztīrītām un izmaksas par to sedz īrnieks.

 

FOTOGRĀFS: FOTOGRĀFIJU IZVEIDE

Brīdī, kad īpašums spīd un laistās no tīrības un vēl vairāk izceļ tikko veiktā kosmētiskā remonta daili, ir īstais laiks ķerties pie īpašuma iemūžināšanas fotogrāfijās. Tieši fotogrāfijas ir nākamais faktors aiz cenas, ar ko var radīt vislielāko interesi par konkrēto īpašumu. Tāpēc ir vērts nodot šo pienākumu profesionālam fotogrāfam, jo ar telefonu fotografētas bildes nevarēs atspoguļot visus īpašuma labākos aspektus un priekšrocības. Nereti ar fotogrāfiju palīdzību var noteikt (paaugstināt) pat īpašuma vērtību. Lielisku fotogrāfiju iedvesmots, īrnieks pieņems lēmumu ātrāk un, iespējams, pat piekritīs augstākai īres maksai, jo nostrādās pozitīvais pirmais iespaids. Vēl ir svarīgi, lai fotogrāfijās redzamais būtiski neatšķiras no realitātes, un arī to vislabāk spēs panākt pieredzējis fotogrāfs.

Māris Lazdāns, studijas "PHOTORED” galvenais fotogrāfs un projektu vadītājs dalās savā pieredzē: “Cilvēki sākotnēji iemīl ar acīm, tādēļ, ja ir vēlme ātrāk un bez liekas piepūles pārdot vai izīrēt savu mājokli, ir jāparūpējas, lai sludinājumam būtu sagatavotas kvalitatīvas bildes, kas topošajam īpašniekam/ īrniekam ļauj iegūt labu priekšstatu par mājokli, tā plānojumu, kā arī sajust kopējo īpašuma atmosfēru. Ir vērts apskatīt kaut vai foto skatījumu skaitu sludinājumu portālos - pie skaistām un baudāmām bildēm to skaits vienmēr ir daudz lielāks. Jo kvalitatīvākas bildes, jo lielāks ir skatījumu skaits, jo cilvēkiem ir lielāka vēlme īpašumu apskatīt klātienē, savukārt tas, visticamāk, rezultēsies veiksmīgā darījumā.”

Jautāts par izmaksām, Māris skaidro, ka fotogrāfa izcenojums ir atkarīgs gan no fotografējamā objekta sarežģītības (dzīvoklis, privātmāja, apkārtne), kā arī no klienta vēlmēm. Piemēram, vai ir vēlme uzņemt arī īpašuma bildes no “putna lidojuma” skata. Pamata pakalpojuma cena: sākot no 100 EUR.

Vēl fotogrāfs atgādina: lai atvieglotu fotogrāfam darbu, ir jāparūpējas par mājokļa tīrību, kā arī noteikti ir jāatbrīvojas no liekām mantām, ko īpašnieki plāno paņemt sev līdzi - sīkumiem ir nozīme! “Kā rāda mana personīgā pieredze, kvalitatīvu bilžu ievietošana sludinājumu portālos nodrošina jauno īrnieku sameklēšanu 2 h laikā!”, piebilst Māris Lazdāns.

 

JURISTS: NEPIECIEŠAMO DOKUMENTU SAGATAVOŠANA

Pieņemot lēmumu par īpašuma nodošanu īres tirgū, viena no pirmajām domām, kas ienāk prātā pēc provizoriskās īres cenas noteikšanas, ir par to, vai slēgt oficiālu īres līgumu. Par šo aspektu viedokli jautājām “Paula Vaska Juridiskais Birojs” juristam Paulam Vaskam

Jurists skaidro, ka raugoties no likuma viedokļa, rakstveida īres līguma slēgšana nav izvēles jautājums, bet gan ar likumu regulēta prasība. Proti, 2021. gada 1. maijā stājās spēkā sen gaidītais, jaunais Dzīvojamo telpu īres likums, kas paredz, ka dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums (6. pants). Proti, ar rakstveida līgumu darījuma puses var atrunāt visus būtiskos līguma nosacījumus, kas līdzējiem vēlāk var aiztaupīt nevajadzīgus pārpratumus un strīdus.

“Tā, piemēram, ja darījuma puses īres līgumā ir vienojušās par konkrētu īres maksu, tās maksāšanas un grozīšanas kārtību, tad īrniekam, visticamāk, nebūs iespēju izvirzīt izīrētājam nepamatotus iebildumus par šiem nosacījumiem. Tāpat arī īrnieks būs pasargāts no izīrētāja iespējamas patvaļas, ja izīrētājs izlemtu vienpusēji grozīt īres maksas lielumu, samaksas kārtību u.tml. Pat, ja strīds nonāktu līdz tiesai, rakstveida īres līguma gadījumā, pusei, kuras tiesības ir aizskartas, būtu būtiski lielākas priekšrocības panākt savu aizskarto tiesību aizsardzību”, skaidro Pauls Vasks.

Jāņem vērā, ka darījums ir par atlīdzību, kur izīrētājs iegūst samaksu (peļņu), no kuras izīrētājam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Izīrētāji, kas savas īres attiecības no valsts mēģina noslēpt, nereti pieprasa īrniekam īres maksu maksāt skaidrā naudā un šādā gadījumā, visticamāk, arī pats īres līgums būs vien mutiska vienošanās. Tomēr jāizvērtē, vai šāda rīcība ir tā vērta, jo VID mēdz kontrolēt arī sludinājumu portālus, kur tiek izlikti īres dzīvokļi, arī pats īrnieks strīda gadījumā var pasūdzēties par izīrētāju VID. Noderīgi zināt, ka izīrētājiem, kas nav reģistrēti kā saimnieciskās darbības veicēji, ir iespēja deklarēt savus no īres maksas gūtos ienākumus un maksāt no šīs peļņas valstij salīdzinoši nelielu - 10% IIN. Šādā gadījumā izīrētājam pēc rakstveida īres līguma noslēgšanas tā kopija ir jāiesniedz VID.

Domājot par nepieciešamajiem dokumentiem, jurists atgādina par vēl vienu svarīgu niansi - mājokļa apdrošināšanu. Izvērtējot polises iegādi, svarīgi ir vadīties ne tikai no cenas aspekta (polises prēmijas). Ir rūpīgi jāanalizē, kādus riskus apdrošinātājs piedāvā iekļaut polisē. 

“Apdrošinātāju piedāvājumi mājokļa apdrošināšanai, ja īpašums ir izīrēts, var atšķirties. Īrnieku ļauna nolūka vai rupjas neuzmanības rezultātā mājoklim nodarīto zaudējumu apdrošināšanu polisēs, visticamāk, piedāvās iekļaut tikai kā papildu risku, kas polisē īpaši jānorāda un tas arī palielinās prēmijas summu. Šeit ļoti būtiski ir piebilsts, ka priekšnosacījums šāda īrnieka nodarīta zaudējuma atzīšanai par apdrošināšanas gadījumu un atlīdzības izmaksai būs starp izīrētāju un īrnieku rakstveidā noslēgts īres līgums. Līdzīgi būs ar citu papildu apdrošināmu, ar īrnieku saistītu risku - kompensāciju par īres ieņēmumu zudumu. Pie šāda riska apdrošināšanas, piemēram, ugunsgrēka gadījumā, kad mājoklis kādu laiku nav apdzīvojams, apdrošinātājs apņemas apdrošinātajam papildus kompensēt arī no īrnieka neiegūto īres maksu”, skaidrību vieš jurists.

Svarīgi saprast, ka īrnieks var nodarīt zaudējumus ne tikai apdrošinātajam mājoklim, bet arī kaimiņiem, piemēram, appludinot kaimiņu īpašumu. Tādēļ mājokļa īpašniekam noderīgi papildu mājokļa apdrošināšanai ir apdrošināt arī savu civiltiesisko atbildību. Tiesa gan, ir iespējami regresa prasījumi arī pret pašu īrnieku, tādēļ par savas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu tālredzīgi būtu vērts padomāt arī pašam dzīvokļa īrniekam.


PĀRVĀKŠANĀS SERVISS

Ja īpašumā esi dzīvojis pats un Tavas personīgas mantas ir jānogādā uz jauno mājvietu, iespējams, Tavu nervu, veselības un laika saudzēšanai lieti noderēs pārvākšanās servisi. Šī servisa darbinieki vislabāk zinās, kā grupēt un iesaiņot mantas, lai tās ātrāk nokļūst pārvākšanās busiņā, pa ceļam netiktu bojātas un galamērķī tās būtu ērti atpazīt, patīkami izsaiņot un salikt atbilstošajās vietās. Tāpat, viena no nepatīkamākajām blaknēm, kas nereti rodas, nēsājot smagus priekšmetus, ir muguras sāpes, kas var būtiski un ietekmēt turpmāko dzīves kvalitāti. Ļoti iespējams, maksa par pārvākšanās servisa izmantošanu būs stipri mazāka par izmaksām, kas radīsies, cenšoties savest kārtībā veselību.

Galu galā, ja Tev šķiet, ka šis process prasīs pārāk daudz Tavas  enerģijas un laika, vienmēr pastāv iespēja nodot īrnieka meklēšanas procesu sertificētam aģentam. Arī tos atradīsi www.getapro.lv!

Atpakaļ