Kā hobijs kļuva par darbu. Šuvējas Kristīnes stāsts.

GetaPro

Kā hobijs kļuva par darbu. Šuvējas Kristīnes stāsts.

  • Blogs
  • 04-08-2022

Labdien! Iepazīsimies!

Mani sauc Kristīne, es esmu šuvēja. Šuju jau kopš skolas laikiem, vairāk nekā 20 gadus, bet ar šo nodarbošanos sāku pelnīt salīdzinoši nesen.

 

Pastāstiet nedaudz par sevi – no kurienes esat, ar ko nodarbojāties iepriekš?

Esmu no Cēsīm. Kad pienāca laiks studēt, pārcēlos uz Rīgu – mācījos Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultātē. Studēju vācu filoloģiju. Pamazām mana karjera gāja uz augšu - sākumā nodarbojos ar tulkošanu, strādāju par pasniedzēju Latvijas Universitātē, pēc tam strādāju par projektu vadītāju Rīgas domes Ārlietu pārvaldē.

 

Izklausās pēc īstas biroja dzīves. Kā nonācāt līdz šūšanai? Kā Jūs nolēmāt spert šādu soli?

Tā ir dzīve, kas ar mani notika (smejas). Esmu trīs bērnu mamma, jaunākajam tagad 4, vecākajai meitai 14. Visiem bērniem ir dažādas mācību vietas - skolas, bērnudārzs un papildus tam dažādi pulciņi un nodarbības, mājas darbi. Un, protams, neiztikt arī bez slimības lapām. Kļuva absolūti neiespējami savienot šādu dzīves ritmu ar biroja darbu,  tāpēc sāku domāt, ar ko es varētu nodarboties. Rezultātā pieņēmu lēmumu padarīt savu iemīļoto hobiju par ienākumu gūšanas avotu - šūšana vienmēr ir bijusi mana lielākā aizraušanās!

 

Ak, par to taču sapņo ikviens - nodarboties ar to, kas sagādā prieku, un ar to vēl nopelnīt!

Jā, es šobrīd to nemainītu ne pret ko citu. Pēc otrā dekrēta mani gaidīja atpakaļ darbā – atgriezos un kādu laiku strādāju. Bet es izvērtēju savas iespējas un nonācu pie secinājuma, ka man un manai ģimenei būs daudz labāk, ja es strādāšu pēc sava grafika un no mājām. Un es nekļūdījos.

 

Vai ir grūti atrast klientus?

Es izmēģināju dažādus veidus – piemēram, reģistrējos dažādās Facebook grupās. Dažreiz kāda kliente ir no šīm grupām. Bet es vēlējos tādu kā regularitāti un pārliecību, ka darbs būs.

Portāls GetaPro man kļuva par milzīgu palīgu. No šejienes es saņemu gandrīz visus jaunos klientus. Apmēram divas trešdaļas no viņiem pēc tam kļūst par pastāvīgajiem klientiem.

Un tāpat darbojas ieteikumi, kad esošie klienti atved arī jaunus klientus.

 

Kā GetaPro portāls palīdz atrast klientus?

Manā darbā ļoti vērtīgas ir atsauksmes. Portālā tās krājas, veido noteiktu statistiku un cilvēki saprot, ka var man uzticēties. Un tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo, ja cilvēks atnāk, piemēram, ar pasūtījumu uzšūt kleitu noteiktai dienai un notikumam, tad ir jābūt kaut kādai garantijai, ka viss izdosies laikā un visi būs apmierināti par rezultātu. Pie šuvējām, tāpat kā pie frizieriem un zobārstiem, visbiežāk vēršas pēc kāda cita ieteikuma.

No šī viedokļa GetaPro portāls sniedz unikālu iespēju veidot uzticamas attiecības ar potenciālajiem klientiem. Tas ir ļoti vērtīgi un palīdz iegūt klientus!

 

Kā var iemācīties labi šūt?

Ak, vienkārši – vajag tikai šūt (smejas). Citādāk to nevarat iemācīties - ir daudz jāpraktizē, jo vairāk, jo lielāka būs meistarība.

Tagad mācīties ir kļuvis vēl vieglāk un patīkamāk nekā, teiksim, pirms 20 gadiem, kad bija jāiet kursos. Pa vakariem es telefonā skatos dažādas meistarklases internetā, kamēr paralēli nodarbojos ar citām lietām.

Nianse ir tāda, ka te būs jāmācās visu mūžu – visu laiku parādās kaut kas jauns un interesants. Piemēram, pēdējā laikā ir parādījušies daudz jauni audumi, kā arī dažādi veidi to apstrādei utt. Man tas ir ļoti aizraujoši, jo šūšana ir mana sirdslieta!

 

Un kas ir tas, kas Jūs visvairāk aizrauj darbā?

Tās būtu divas lietas. Pirmkārt, šūšana ir ļoti labs vingrinājums smadzenēm. Šuvēja ir kā programmētājs, kurš pārdomā savu kodu, savukārt šuvēja - visus gājienus uz priekšu. Prātā ir jāplāno visa gaita soli pa solim līdz gala variantam un tikai pēc tam var ķerties klāt pie tā realizācijas. Praktiski kā šaha spēlē. Ne velti ir teiciens – septiņas reizes nomēri, vienreiz nogriez. Un, ja jūs kaut ko nebijāt paredzējis, tad ir jāizdomā, kā tikt ar to galā. Vispār jau nemaz nav garlaicīgi.

Otrkārt, mana galvenā balva - prieks apmierinātu klientu acīs, kuri sevi itkā iepazīst no jauna, kad aplūko savu atspulgu spogulī apģērbā, kas lieliski pieguļ.

 

 

Vai šuvējai ir jābūt arī stilistei? Vai Jums ir pieredze darbā ar stilistiem?

Būtībā nē - ar stilistiem esmu sadarbojusies vien pāris reizes, un tas bija ļoti interesanti, jo tā strādāt ir daudz vieglāk, kad ir jau gatavas modeļu skices un man tikai atliek sašūt.

Parasti darbs notiek tā – klients nāk ar kādu ideju vai bildi no interneta, un mēs pieskaņojam šo ideju konkrētajam cilvēkam. Tas arī ir mans uzdevums, ne tikai atkārtot paraugu, bet padarīt to atbilstošu klientam.

Dažkārt mēs kopīgiem spēkiem izdomājam idejas un stilus – es piedāvāju savas ieceres, kuras vēlētos īstenot.

 

Tagad veikalos un internetā ir tik milzīga gatavo apģērbu izvēle. Kāpēc cilvēki iet pie šuvējām?

Protams, pirmkārt, nāk tie, kuru ķermeņa forma atšķiras no standarta modeļiem. Turpretī apģērbs, kas šūts pēc individuāla pasūtījuma nav salīdzināms ar to, kas iegādāts veikalā - tas tiek izgatavots speciāli Jums un no tā auduma, ko būsiet izvēlējies. Tāpēc pie šuvējām dodas visi tie, kas vēlas uzsvērt savu individualitāti. Un tie, kam tas iepatīkas, pie manis sāk šūt visu pamata garderobi.

 

Pastāstiet vai šis prieks ir priekš visiem? Cik dārgi ir izgatavot pielāgotu garderobi?

Skatieties, viss ir ļoti relatīvs. Pirmkārt, ļoti svarīga ir auduma kvalitāte un tā cena. Izvēle ir liela – ir gan ļoti dārgi, gan arī cenas ziņā ļoti pieņemami materiāli. Tajā pašā laikā lēts audums nebūt nenozīmē, ka tas būs slikts, es protu izvēlēties audumu katram apģērbam. Arī pati šūšanas kvalitāte ļoti atšķiras no rūpnieciskā darba – ar rokām sanāk uzšūt daudz kvalitatīvāk un apģērbs ir izturīgāks, jo darbs tiek veikts bez steigas un nav lielo apjomu.

 

Un kā ar cenu? Paņemsim kādu piemēru ar vidējās cenas audumu un kādu bāzes apģērba lietām, teiksim, mēteli un kreklu.

Lūk, mēteli var būt izgatavot no kvalitatīva itāļu auduma, no tā paša no kā, piemēram, šuj Max Mara. Kopā ar audumu un darbu var iekļauties 250-350 eiro budžetā. Šādas kvalitātes mētelis jums kalpos nevis gadu vai divus, kā daudzas lietas no masu ražotnes, bet vairāk nekā 10 gadus. Tikai svarīgi, lai tas neapnīk vai neiziet pavisam no modes. Bet tas ir cits stāsts.

Klasiskā krekla šūšana pie manis izmaksās aptuveni 60 eiro. Bet varu garantēt, ka to varēs valkāt daudz ilgāk par tādu, kas iegādāts veikalā. Vīles, piegriezums, auduma kvalitāte mazgājot tik ļoti necietīs. Un, protams, tas lieliski derēs tieši Jūsu figūrai.

 

Un kāds ir bijis visneparastākais pasūtījums?

Pie manis vērsās meitene, lai uzšūtu kostīmu dalībai kosplejā. Tā bija varone no kādas “Anime” (Japāņu animācijas). Es vienmēr esmu gribējusi pamēģināt kaut ko tik radošu un neparastu, tāpēc ar prieku piekritu veikt šo pasūtījumu. Viss izdevās lieliski! Diemžēl man ir tikai viena steigā uzņemta fotogrāfija. Toreiz kliente bija ļoti apmierināta, tērps iznāca ideāli pieguļošs un viss pēc idejas tieši tā kā viņa vēlējās!

 

Pastāstiet vai Jūs pati izmantojat GetaPro portālu, lai atrastu kādus speciālistus?

Priekš sevis neizmantoju, jo mans vīrs ir meistars ar zelta rokām, tāpēc man nenākas meklēt papildu palīdzību.

Toties mans vīrs arī ir reģistrējies GetaPro portālā!

 

Tad Jums ir ģimenes bizness GetaPro! Cik interesanti! Un kādā jomā savus pakalpojums piedāvā Jūsu vīrs?

Viņš strādā elektromontāžas pakalpojumu nozarē. Mans vīrs GetaPro reģistrējās pirms manis, viņam pasūtījumu netrūkst, arī pateicoties daudzajām labajām klientu atsauksmēm. Viņš ir ļoti apmierināts!

 

Brīnišķīgi! Liels paldies par Jūsu stāstu un veiksmi Jūsu ģimenei!

Paldies!

Atpakaļ