Vai latvieši prot svinēt svētkus? Saruna ar svētku vadītāju un mūziķi divi vienā - Aldi Grandānu

GetaPro

Vai latvieši prot svinēt svētkus? Saruna ar svētku vadītāju un mūziķi divi vienā - Aldi Grandānu

  • Blogs
  • 12-12-2023

Getapro.lv atsauksmju sadaļā klienti par viņu izsakās ar vārdiem: “Aldis bija vakara zvaigzne!” Viņa novērojums – latvieši māk svinēt svētkus, saprot labu humoru un pasākumi arvien biežāk kļūst bezalkoholiski. Viņš – Aldis Grandāns, īstens latgalietis, mīlēts pasākumu vadītājs un mūziķis.

 

Aldi, mazliet iepazīstiniet ar sevi!

Es esmu gan pasākumu vadītājs, gan muzikants, bet ļoti bieži viena pasākuma ietvaros daru abas lietas. Man ir visa nepieciešamā tehnika, lai varētu nospēlēt gan disenīti, gan pats uzstātos kā mūziķis/solists. Spēlēju sintezatoru, ģitāru un dziedu. Svētku vakars kopā ar mani ir vērsts uz savstarpēju komunikāciju, jautru “melno” humoru, inteliģentu sarkasmu un visu pārējo, lai uzrunātu cilvēkus personīgi, liktu viņiem justies īpaši. No manis noteikti nebūs jādzird frāzes: “Man vajag piecus pārus zāles vidū!” vai “Lūdzu, pieteikties divus drosmīgos!”

 

Kā izvēlējāties iet tieši šo profesionālo ceļu?

Savu darbību sen atpakaļ sāku kā muzikants, bet vienlaikus, esot dažādos sarīkojumos, es vēroju tā laika pasākumu vadītājus. Bieži vien es redzēju, ka vadītāju stils un aktivitātes bija jau simtreiz redzētas un novecojušas, it kā atrakcijas un joki būtu paņemti no vecmāmiņas pierakstu kladītes. Līdz ar to, ja es ar savu mūziku publiku “pacēlu”, tad atnāca vadītājs un to visu atkal nogremdēja. Ar laiku pavisam organiski pašam sanāca piedāvāt kādu aktivitāti kopā ar muzikālo fonu. Aizgāja runas, ka šis džeks var gan vadīt, gan muzicēt. Ugunskristības bija piedāvājums vadīt “Kandavas lepnumu”. Pēc šī pasākuma labajām atsauksmēm tas rats strauji iegriezās. Jāsaka, ka cilvēkiem ļoti patīk šāds modelis, ka viens cilvēks var izdarīt abas lietas, tas ļoti vienkāršo visu pasākuma organizatorisko pusi. Man šķiet, ka tieši tas arī ir mans “X faktors”.

 

No kurienes Jums tāds talants?

No socionikas puses skatoties, es esmu tipisks Napoleons – man patīk būt uzmanības centrā, man ir lieli plāni. Kaut kas noteikti arī ir iedzimts, jo mans tētis vienmēr ir bijis kompānijas dvēsele. Viņš zināja no galvas visas pasaules anekdotes. Varakļānos, no kurienes viņš nāk, nebija tāda cilvēka, kas viņu nezinātu. Savukārt manas māsas stāsta, ka bērnībā es uz viņu dzimšanas dienām esot pārģērbies dažādos tēlos, piemēram, Buratīno, un izklaidējis viesus.

 

Kas vislabāk pašam patīk – dziedāt, spēlēt vai vadīt?

Pašlaik kā vakara vadītājam strādāt sanāk biežāk, toties muzicēšana ar mani dzīvē kopā ir bijusi ilgāk, tāpēc ir īpaši mīļa nodarbe. Šīs prasmes attīstībā esmu ieguldījis ļoti daudz laika un enerģijas, esmu sasniedzis to līmeni, kad man pašam patīk tas, ko es no sevis dzirdu.

 

Kādām īpašībām jāpiemīt, lai darītu šo darbu?

Mana kā vadītāja vērtība ir humors. Bet kopumā skatoties, arī šajā profesijā, kā jebkurā citā, vissvarīgākais ir tas, lai Tu mīli to, ko Tu dari. Plus, Tevī ir jābūt tādai kā cilvēkmīlestībai. Bez tās nevar, jo šajā profesijā visas mākslīgās lietas ātri pamana.

 

Kādi ir visbiežākie pasākumi, kuros nepieciešami Jūsu pakalpojumi?

Tās ir kāzas un jubilejas, jo es visvairāk saistos ar tādu pozitīvo un jautro tēlu. Lai gan, jāatzīstas, ka man ļoti patīk vadīt arī kādu nopietnāku pasākumu. Mierīgi varu Raini nocitēt, ja nepieciešams. Vēl nereti sanāk kāds velomaratons, pilsētas svētki savā dzimtajā pusē.

 

Kā Getapro.lv Jums ir palīdzējis? Kādus klientus atvedis?

No Getapro.lv platformas man līdz šim ir bijis liels pienesums, esmu šeit ieguvis vairākus labus klientus. Mēnesī vidēji no Getapro.lv es iegūstu 2 - 3 piedāvājumus. Tieši tagad, kamēr mēs sarunājamies, jau atnāca jauns pieprasījums. Man arī ļoti patīk jaunā abonēšanas maksas sistēma.

 

Kā atrast vislabākos speciālistus šajā jomā? Pēc kā vadīties, meklējot/izvērtējot?

Šajā ziņā Getapro.lv atsauksmes ir lielisks risinājums. Ideāla vieta, kur vērsties cilvēkiem, kuriem iepriekš nav pieredzes ar šīs jomas pārstāvjiem un nav neviena, kurš kaut ko var ieteikt. Starp citu, es nekad nevienam klientam pats neesmu lūdzis, lai viņš  par mani uzraksta atsauksmi. Bet, kad es redzu, ka cilvēks, labprātīgi to ir izdarījis, veltījis tam laiku – tas ir zelta vērts ieguvums gan man kā profesionālim, gan uzticama informācija citiem cilvēkiem, kas meklē labu speciālistu. Kaut kādā ziņā, katram vadītājam ir sava publika. Man vienmēr tā sakrīt, ka tieku pie tādiem klientiem, kam tieši es esmu piemērots. Kaut kāda maģija tur ir!

 

Kas cilvēkiem būtu jāzina, pirms sadarboties ar Jūsu profesijas pārstāvjiem? Kas jums ir nepieciešams, lai labi veiktu savu darbu?

Principā, es neuzstādu īpašas prasības no savas puses. Mans pluss ir tas, ka es braucu pats ar savu mūzikas tehniku un tad es arī spēju piedāvāt augstu kvalitāti šajā ziņā. Protams, es uzklausu savu klientu par to, kas ir viņa vēlmes vai tabu. Ja ir kāda sensitīva tēma, parasti klients pats par to informē. Man ir bijis tāds gadījums, kur pasākuma beigās ģimenes tēvs man ir nācis klāt un teicis, ka pateicoties manam humoram un jokiem, dažās lietas ģimenē beidzot ir izrunātas un nomests slogs no pleciem.

 

Vai latvieši māk svinēt svētkus? Vai pietiekami bieži vēl sanākam kopā?

Kopumā ar latviešiem viss ir kārtībā, mēs mākam svinēt un darām to labprāt. Protams, ka  vienmēr būs kāds, kam nepatīk nekas un neviens, bet šādos brīžos ir vērts atcerēties principu 80:20. Ja es varu strādāt tā, ka 80% ir apmierināti, tad galva vairs nav jālauza. Man novērojums ir arī tāds, ka arvien biežāk protam svētkus svinēt bez pārmērīga alkohola lietošanas un tas ir ļoti patīkami. Acīmredzot, šajā jomā vakara vadītāji Latvijā ir tā auguši, spēj nodrošināt tik kvalitatīvu programmu, ka alkohols paliek tikai fonā. Tad cilvēki saprot pasākumu tādu, kādu to rada, pievērš uzmanību detaļām, kas bieži ir pasākuma esence.

 

Pēc Jūsu novērojumiem, kādas attiecības latviešiem ir ar humoru? Kas ir tāds metodes, kas iekustina stīvu publiku?

Es uzskatu, ka latviešu cilvēkam ir ļoti laba humora izjūta. Ja cilvēki nesmejas, tad tie vienkārši ir slikti joki. Man personīgi ir provokatīvs humors, un tas cilvēkiem patīk īpaši labi. Vislabākā publika ir nevis radinieku pulks, bet tieši tās kompānijas, kur ir draugi. Tad parasti es ar pasākuma publiku esam kā cimds ar roku: tur iet vaļā humors, dzirkstī enerģija, viens otru pavelk uz zoba. Starp citu, es varētu apgāzt stereotipu, ka tie jautrākie un komunikablākie ir latgalieši. Salīdzinot ar vidzemniekiem un kurzemniekiem, tā pavisam nav. Latgalē reģionālā iezīme ir tas, ka tos ratus iekustināt ir ļoti grūti. Toties, kad iekustina, tad tos nevar apturēt.

 

Kādas iespējas šajā profesijā ir pilnveidoties, mācīties utt?

Esmu daudz strādājis, lai celtu savu profesionālo līmeni un atbilstu mūsdienu prasīgajam tirgum. Esmu mācījies improvizācijas teātrī “Spiediens” pie Oskara Kozlovska, arī pie vokālā pedagoga. Improvizācijas teātris man ir devis lielu izrāvienu radošumā. Man tas tik ļoti iepatikās, ka bez iebildumiem regulāri mēroju garo ceļu uz meistarklasēm no Varakļāniem un Rīgu.

 

Vai pasākumu vadītāji un mūziķi Latvijā var viegli nopelnīt?

Es uzskatu, ka var nopelnīt! Sevišķi labs bija laiks pirms Covid pandēmijas, kad kalendārs bija aizpildīts gadu uz priekšu. Tolaik tā bija mana galvenā un vienīgā nodarbošanās. Savukārt pēc Covid, kad atkal pamazām tika atļauta saviesīgā dzīve, man bija sajūta, ka cilvēki vēl divtik vēlējās nākt kopā. It sevišķi bija noilgojušies pēc precēšanās.

 

Kā laika gaitā mainījušās un veidojušās šādu pakalpojumu cenas?

Paldies Dievam, man ir pietiekami daudz darba, lai man par katru cenu nebūtu “jāņem” visi pasākumi, kas tiek piedāvāti. Jāņem vērā arī tas, ka strādājot šajā jomā, visu laiku ir jāieguldas arī finansiāli. Kā piemēru varu minēt mūzikas tehniku – sen jau ir pagājuši tie laiki, kad uz pasākumu vari aizbraukt ar divām tumbiņām un krāsainu prožektoriņu. Tāds vakara vadītājs, kuru es kvalitātes ziņā ieteiktu citiem, strādā sākot no 600 EUR un uz augšu. Muzikanti – ja vairāki dalībnieki grupā, tad 800 un uz augšu. Mans novērojums - tie cilvēki, kuri nežēlo naudu par otra padarīto darbu un par katru cenu necenšas kaulēties, to arī vairāk novērtē. Pats klients nāk priecīgs, atvērts, draudzīgs, ar vēlmi sadarboties. Šādās kompānijās nav neviena kaušļa, skandālista, dusmīgā utt. Tāpēc arī man ir sava cena un latiņa.

 

Kāds ir bijis pats interesantākais pasākums Jūsu pieredzē?

Starp citu, viens no interesantākajiem pasākumiem man ir bijis tieši ar klientiem no Getapro.lv platformas. Tās bija kādas kāzas, kuras es piekritu vadīt, iepriekš nezinot, cik cilvēku tajās būs. Kad uzzināju, ka plānots tikai jaunais pāris un 9 viesi, biju, maigi sakot, pārbijies. Varētu domāt - kas gan tur sarežģīts? Bet, ticiet man, mazas kāzas novadīt ir daudz grūtāk nekā kāzas ar 60/70 viesiem, jo ko gan iesākt ar 9 cilvēkiem? Šādā gadījumā ir strikti jārūpējas par individuālu un personīgu attieksmi, detaļām, jo nekas nepaliks nepamanīts. Galu galā šis bija viens no labākajiem pasākumiem manā pieredzē un desmitkārtīgi atmaksājās mana pieredze improvizācijas teātrī.

Atpakaļ